Hangi mükellefler gelir vergisi beyanı vermek zorunda?
Beyanda yer alan bilgiler, gelir vergisinin ve diğer vergi işlemlerinin hesaplanmasında esas teşkil eder. Gelir vergisi beyannamesi, Türkiye’de gelir elde eden çalışanlar, serbest meslek sahipleri, emekliler, işletme sahipleri, mülk sahipleri ve diğer kişiler için zorunlu bir beyannamedir.
Gelir vergisi beyannamesi kim verir?
Gelir kaynağı olan herkes beyanname vermek zorundadır. Yıllık gelir vergisi beyannamesi, söz konusu yılın gelirini listeleyen bir belgedir. Vergi dilimi, beyan edilen yıllık gelire göre belirlenir. Ödenecek ücret, bu belgelerde yer alan bilgilere dayanarak hesaplanır.
Kimler gelir vergisi beyannamesi verir 2024?
Gelir Vergisi Beyannamesi Verme SınırlarıTek İşverenden Alınan Ücret (TL)Birden Fazla İşverenden Alınan Ücret (MSİ ve GMSİ)2021650.000,0053.000,002022880.000,0070.000,0020231.900.000,00150.000,0020243.000.000,00230.
Gelir beyannamesi kimleri kapsıyor?
Kira geliri vergisi beyannamesi bu beyanın yapıldığı belgedir. 2021 yılı itibariyle konutlar için yıllık 7.000 TL, işyerleri için yıllık 53 TL’dir.
Dar mükellef hangi beyannameyi verir?
Başka bir deyişle, dar mükellefler tam mükelleflerle aynı şartları karşılıyorsa, 2023 yılı için vergiye tabi gelirleri için gelir vergisi beyannamesi vermeleri gerekmektedir.
Beyanname usulüyle gelir vergisine tabi olanlar kimlerdir?
2023 yılında bir veya birden fazla işverenden elde ettikleri stopaja tabi ücret gelirlerinin (kümülatif stopaj matrahı) toplamı 1 milyon 900 bin TL’yi aşan kişiler, gelir vergisi beyannamesi vererek ücret gelirlerinin tamamını beyan etmekle yükümlüdür.
Gelir vergisini kimler verir?
Bu, gelir vergisini hanehalkı gelirinin önemli bir kaynağı haline getirir. Kayıtlı bir şekilde gelir elde eden herkes yukarıdaki vergiyi ödemek zorundadır.
Gelir vergi beyannamesi verilmezse ne olur?
Beyan edilmeyen veya eksik beyan edilen gelir miktarı üzerinden gelir vergisi alınır ve basit vergi miktarı tutarında bir vergi kaybı ek ücreti uygulanır. Zamanında ödenmeyen vergi miktarına aylık %1,60 oranında gecikme faizi uygulanır.
Hangi gelirler beyan edilir?
Defter beyan sisteminde, ticari kazanç (ayni ve basit usulde tespit), zirai kazanç ve serbest meslek kazancı elde eden mükellefler, bu kazanç unsurları ile ücret, gayrimenkul sermaye iradı, menkul sermaye iradı ve diğer gelirlerini 1001E kodlu gelir vergisi beyannamesi ile beyan ederler.
Kimler yıllık gelir vergisi beyannamesi vermek zorunda değildir?
Ücret gelirinin, vergi tarifesinin dördüncü gelir diliminde yer alan tutarı (2023 takvim yılı için 1.900.000 TL, 2024 takvim yılı için 3.000.000 TL) aşmaması halinde yıllık beyanname verilmeyecek, diğer gelirler nedeniyle beyanname verilmesi halinde ise bu gelirler beyannameye dahil edilmeyecektir.
2024 yılı gelir vergisi muafiyeti ne kadar?
2023 yılında konut kira geliri toplam 21.000 TL’den fazla olanlar (2024 yılı muafiyet tutarı 33.000 TL) beyanname vermeli. 2023 yılı için geçerli muafiyet tutarı 21.000 TL olup, bu muafiyetten sadece kira geliri elde edenler faydalanabilecek.
Hangi gelir gelir vergisine tabidir?
Gelir Vergisi Kanunu’na göre gerçek kişilerin gelirleri gelir vergisine tabidir. Gelir vergisine tabi gelirler: Ticari işletmelerden elde edilen gelir, tarımdan elde edilen gelir, ücret, serbest meslek faaliyetlerinden elde edilen gelir, gayrimenkul yatırımlarından elde edilen gelir, taşınır sermayeden elde edilen gelir ve diğer gelir ve kazançları kapsar.
Evini kiraya verenler vergi öder mi?
Kira geliri elde eden herkes beyanname vermek zorundadır. Kira gelirinin vergilendirilmesi, tevkifat ve beyan yoluyla yapılır. Konut kiralama geliri 21.000 TL’ye kadar vergiye tabi değildir. Kira, karşılaştırılabilir kiraya eşit olmalıdır.
Gelir beyannamesi hangi kurumdan alınır?
Aylık gelir belgesi alma prosedürü gelir türüne göre değişir: Kamu kurum ve kuruluşlarının çalışanları gelir belgelerini e-devlet üzerinden alabilirler. SGK çalışanları maaş bordrolarını işverenlerinden alırlar. BAĞ-KUR çalışanları için vergi belgeleri gelir kanıtı olarak kabul edilir.
Gelir vergisi kimler ödemez?
*Kimler vergiden muaftır? Geliri olmadığını ispat edebilen ev hanımları, 18 yaşını doldurmuş işsizler ve sosyal güvenlik yardımının aylık ödemesinden başka geliri olmayan emekliler. Gaziler, engelliler, şehit dul ve yetimleri.
Hangi gelirler beyan edilmeyecek?
2. Beyan edilmeyen gelirler, tutarı ne olursa olsunMevduat faizleri (döviz mevduat hesaplarından ve Takasbank nezdinde değerlenen fonlardan kaynaklanan faizler dahil, yurt dışındaki offshore hesaplardan kaynaklanan faizler hariç)Menkul kıymet yatırım fonu katılma belgelerinin kar payları (yabancı fon katılma belgeleri hariç)Diğer maddeler…
Vergi dairesine bildirimde bulunmak zorunda olan mükellefler kimlerdir?
BİLDİRİM YAPILMASI GEREKENLER: ➢ Vergiye tabi tüccarlar ve sanatkarlar, ➢ Serbest meslek sahipleri, ➢ Genel ve limited ortaklıklardaki ortaklar, ➢ Tarımdan gelir elde eden gerçek kişiler.
Gelir vergisi mükellefi kimlerdir?
Vergi Usul Kanunu’nun 8. maddesine göre, mükellef, vergi mükellefiyeti bulunan gerçek veya tüzel kişidir. Gelir Vergisi Kanunu’nun 1. maddesine göre, mükellefler gerçek kişilerdir. Gelir vergisi kişisel bir vergidir.
Gelir vergisi beyan edilmezse ne olur?
Beyan edilmeyen veya eksik beyan edilen gelir miktarı üzerinden gelir vergisi alınır ve basit vergi miktarı tutarında bir vergi kaybı ek ücreti uygulanır. Zamanında ödenmeyen vergi miktarına aylık %1,60 oranında gecikme faizi uygulanır.