Gülümsemek kelimesinin kökü nedir?
“Gülme eylemi, kahkaha [fiil ismi], gülünecek bir şey [sıfat]” anlamına gelen Eski Türkçe külinç kelimesinden türemiştir. Bu kelime, Eski Türkçe kül- “gülmek” fiilinden türemiştir ve Eski Türkçe +(in)ç ekiyle bitmiştir.
Gülüş yapım eki mi?
Türemiş kelimeler Kapıcı (isim + türetme eki), hoşluk (sıfat + türetme eki), güldü (fiil + türetme eki), ego (zamir + türetme eki), azlık (zarf + türetme eki). Eşsesli köklerin yazılışları aynı, anlamları farklıdır.
Tebessüm kökü nedir?
Arapça tabassum تبسّم “gülümseme” kelimesinden türemiş bir kelimedir ve bu kelime bsm kökünden gelmektedir.
Sözcüğün kökü nedir?
Dilbilgisinde kök, önekler ve son ekler kaldırıldığında kalan anlamlı bir kelime parçasıdır. Bir kelimenin kökü bir isim veya bir fiil olabilir. İsimler varlığı temsil eden kelimelerdir ve fiiller eylemleri temsil eder.
Gül kelimesinin kökü nedir?
Gül – Nişanyan Sözlüğü. Farsça gul گل “çiçek, özellikle gül” kelimesinden ödünç alınmış bir kelimedir. Bu kelime, aynı anlama gelen Orta Farsça “vard” kelimesinden türemiştir.
Eski Türkçede gülümsemek ne demek?
Külümsüre-: “gülümseme” (KMTS: 286).
Gül yapım eki mi?
Değişmez ekler: İsimlerden ekler oluşturan ekler ve fiillerden fiiller oluşturan ekler. C’de fiil kökü olan “gül-”, “-ümse” türetme ekini almış olsa da biçimi değişmemiştir. tamamlayıcı olarak kullanılmıştır. B seçeneğinde ise fiilden türetme eki olarak kullanılmıştır.
Anlatmak kökü nedir?
tell- – Nişanyan Sözlüğü. Eski Türkçe (sadece Oğuzca) aŋla- “anlamak, kavramak” fiilinden türemiştir ve Türkçe eki +It-‘dir. Daha fazla bilgi için, understanding makalesine bakın.
Alan türemiş mi?
“Dağlar arasında açık ve düz yer, kare” anlamına gelen Eski Türkçe alaŋ kelimesinden türemiştir. Eski Türkçe ara kelimesinden /r/ > /l/ dönüşümüyle türediği düşünülmeye değer.
Gülümsemek nedir?
Gülümseme, fizyolojik olarak öncelikle ağzın her iki tarafındaki ve gözlerin etrafındaki kasların hareketiyle üretilen bir yüz ifadesidir. Gülümseyen bir yüze veya sık sık gülümseyen bir kişiye “smiler” denir.
Kibir kökü nedir?
“Kibir” kelimesinin Arapça kökü “sağıyr”ın zıttı olan ربك’dur (Zekeriyya, tarihsiz).
Okur kökü nedir?
Eski Türkçe okı – “çağırmak, bağırmak, konuşmak (yazmak)” fiilinden türemiştir.
Sevgi kökü nedir?
» “Love” kelimesinin kökü “sev”dir. “Sev” kelimesine “-mek” ekini eklersek “love” olur. Infinitive son ekini ekleyerek anlamlı bir kelime elde ettiğimizden, “sev-” fiilin köküdür ve “love” fiil kökü olan bir kelimedir.
Kapının kökü nedir?
9- Kapı, kapak, kapanış, kaplama, tesir, kapsam, kap, kapak, kapalı, örtü kelimeleri de aynı kökten gelir… Hepsinin ortak kökü muhtemelen “kap”tır (içine bir şey koyup onu çevresinden izole etmeye yarayan araç).
Yağmur kökü nedir?
Eski Türkçedeki “yağmur” anlamına gelen yaġmur kelimesinden türemiştir. Bu kelime, Eski Türkçedeki +mUr ekiyle eski Türkçedeki yaġ- fiilinden türemiştir. Daha fazla bilgi için yağ makalesine bakın. Fiili aktif bir fiil ismi yapan arkaik ek +mIr, “yağmur”, “kömür”, “yumurta” ve belki de “çamur” kelimelerinde görülür.
Kelime kökü nereden gelir?
Etimoloji. Kelimenin kendisi Arapça كلمة (kelime(t)) kelimesinden ödünç alınmıştır ve “söylenen şey, söz” anlamına gelir.
Öpücük kelimesinin kökü nedir?
Eski Türkçedeki öp- “öpmek, şapır şupur içmek” fiilinden türemiştir.
SevinçlI kökü nedir?
Eski Türkçe sevin – “sevinmek” fiilinden türemiştir. Bu fiil, Eski Türkçe sev- fiilinden, Eski Türkçe +In- ekiyle türemiştir.
Yaslanmanın kökü nedir?
Eski Türkçe yasılā – “düzleştirmek, yaymak, açmak” kelimesinden türemiştir. Bu kelime, Eski Türkçe yası “düz, yayık” kelimesinden, Eski Türkçe eki +lA- ile türemiştir.
Tavsiyeli Bağlantılar: Ayı Yuvaları Hangi Yönü Gösterir