Ayıplı mal davası nasıl açılır?
Arızalı mal nedeniyle tazminat davası açmak için davacının ikametgahının bulunduğu yerdeki mahkemeye başvurması gerekir. Bu gibi durumlarda tüketici mahkemesi yetkilidir. Başvuranın tüzel veya gerçek kişi olması, başvurunun esaslarını ve başvurulacak mahkemeyi değiştirmez.
Hangi durumlarda tazminat davası açılabilir?
Tazminat talebinde bulunmanın ön koşulu, haksız bir fiilin gerçekleşmiş olması, borç ve alacak ilişkisine dayanan bir sözleşmenin ihlal edilmiş olması ve hukuka aykırı fiille zarara yol açılmış olmasıdır. İhlal eden fiil ile zarara yol açan olay arasında nedensel bir bağ varsa tazminat talebinde bulunulabilir.
Satın aldığımız bir mal ayıplı çıkarsa ne gibi haklarımız vardır?
Evet, satın alınan malın ayıplı olduğu ortaya çıkarsa tüketiciler, malın tüketiciye teslim tarihinden itibaren iki yıl içinde iadesini, malın ayıpsız bir ürünle değiştirilmesini, ayıp oranında fiyat indirimi veya ücretsiz onarımını talep etme hakkına sahiptir. Tüketici dilediği hakkı kullanmakta serbesttir.
Tüketici mahkemesinde tazminat davası açılabilir mi?
Tüketici mahkemeleri, tüketiciler ile satıcılar veya hizmet sağlayıcılar arasındaki anlaşmazlıkları çözmek için özel mahkemelerdir. Tüketici mahkemelerinde tazminat davası açmak mümkündür. Bu mahkemelerde görülen davalar çoğunlukla kusurlu mal veya hizmetlerden kaynaklanan tazminat talepleriyle ilgilidir.
Ayıplı malda zamanaşımı süresi ne kadardır?
Diğer kanunlarda veya sözleşmede daha uzun bir süre öngörülmediği takdirde, maldaki ayıplardan doğan sorumluluk için zamanaşımı süresi, ayıp daha sonra ortaya çıkmış olsa dahi, malın tüketiciye tesliminden itibaren iki yıldır.
Ayıplı mal mahkemesi ne kadar sürer?
Araç kusuru davası ne kadar sürer? Ancak dava açılmadan önce kusurların ön bulguları ve tespitleri zamanında ve usulüne uygun olarak yapılırsa davanın bir yılda veya en fazla 1,5 yılda tamamlanması mümkündür. Ancak mahkemelerin iş yoğunluğunu da hesaba katmak gerekir.
Tazminat davası açan davayı kaybederse ne olur?
Borcunuzu ödeyemezseniz, aleyhinize icra takibi başlatılabilir. Kısacası, bir tazminat davasını kaybederseniz, mahkemenin emrettiği tutarı diğer tarafa ödemeniz gerekecektir. Belirtilen tutarı ödemezseniz, aleyhimize icra takibi başlatılabilir ve verilen ceza faiziyle birlikte hesaplanacaktır.
Avukat olmadan tazminat davası açılır mı?
İş mahkemesinde avukat olmadan dava açılabilir mi? İş hukuku kapsamına giren kıdem tazminatı, işçi tazminatı ve işe iade gibi davalar, uygulamada en sık açılan dava türleri arasındadır. Hukuk sistemimizde, özel hukuk davalarını avukat aracılığıyla takip etme zorunluluğu yoktur.
Hangi suçlara tazminat davası açılır?
Tazminat davaları; Sözleşmeye aykırılık, suç, trafik kazası, malpraktis (tıbbi hata), iş kazası, boşanma ve nişanın bozulması nedeniyle oluşan maddi ve manevi zararların tazmini için çeşitli tazminat türleri bulunmaktadır.
Ayıplı mal ile karşılaşıldığında yapılması gerekenler nelerdir?
Tüketici ayıplı bir ürünle karşılaşırsa, ürünü derhal ayıpsız yenisiyle değiştirme, ayıplı ürünü iade edip bedelini iade alma ve isterse tamir ettirme hakkını kullanmakta tamamen serbesttir. Ayıplı mal satan şirket ve birlikte sorumlu ithalatçı-üretici şirket bu talebi gecikmeksizin yerine getirmekle yükümlüdür.
Ayıplı ürünü nereye şikayet edebilirim?
ALO 175. Bakanlığımız bünyesinde kurulan “Alo 175 Tüketici Danışma Hattı”, tüketicilerimizin sorunlarına çözüm sunulduğu ve tüketici uyuşmazlıklarının çözümü için başvurmaları gereken yetkili mercilere yönlendirildiği bir “çağrı merkezi” görevi görmektedir.
Ayıplı mal kaç gün içinde satıcıya ihbar edilmelidir?
Şikâyet, alıcının ayıptan doğan seçimlik haklarını kullanabilmesi için yapılması gereken bir bildirimdir. Türk Ticaret Kanunu’nun (TTK) 23. maddesi, teslim anında açıkça görülen ayıplar halinde ayıbın 2 gün içinde satıcıya bildirilmesi gerektiğini hükme bağlamıştır.
Ne gibi durumlarda tazminat davası açılır?
Tazminat davaları, haksız fiil veya sözleşme ihlali nedeniyle yaralanan kişiler tarafından maddi ve manevi zararları telafi etmek için açılan davalardır. Tazminat davası, iş kazası, trafik kazası, sözleşme ihlali, tıbbi uygulama hatası gibi birçok nedenden dolayı açılabilir.
Ayıplı mal iadesi nasıl yapılır?
Arızalı ürünü nasıl iade edebilirim? Satın alınan ürünün arızalı çıkması halinde tüketici, isterse satın alma işlemini gerçekleştirdiği firmaya başvurarak ürünü iade edebilir. Bu iade firma tarafından kabul edilmezse tüketici uyuşmazlık çözüm kurumuna başvurabilir.
Tüketici mahkemesi masraflarını kim öder?
Tüketiciler, Ücretler Kanunu uyarınca yasal ücretlerden muaf tutulsalar da, masrafların önceden ödenmesi ve delillerin önceden ödenmesi gibi yasal masraflar yine de tüketici tarafından karşılanmalıdır.
Ayıplı mal nasıl şikayet edilir?
ALO 175. Bakanlığımız bünyesinde kurulan “Alo 175 Tüketici Danışma Hattı”, tüketicilerimizin sorunlarına çözüm sunulduğu ve tüketici uyuşmazlıklarının çözümü için başvurmaları gereken yetkili mercilere yönlendirildiği bir “çağrı merkezi” görevi görmektedir.
Ayıplı mal kaç gün içinde ihbar edilir?
Tüketici, malın teslim tarihinden itibaren otuz gün içinde ayıbı satıcıya bildirmekle yükümlüdür. Bu durumda tüketici, iade, ürünü ayıpsız bir ürünle değiştirme veya ayıp oranında bedel indirimi veya ücretsiz onarım talep etme gibi sözleşmeden cayma hakkına sahiptir.
Ayıplı mal davası kime karşı açılır?
Tüketici ayrıca, ücretsiz onarım veya ürünün ayıpsız bir ürünle değiştirilmesi hakkını üretici veya ithalatçıya karşı da ileri sürebilir. Satıcı, üretici ve ithalatçı bu hakların yerine getirilmesinden birlikte sorumludur.
Ayıplı mal şartları nelerdir?
Ayıplı mal sayılması için, sözleşmede kararlaştırılan malın teslim edilmiş olması, ancak malın beyan edilen nitelikte olmaması veya malın niteliği ve kalitesi gereği taşıması gereken özelliklere sahip olmaması gerekir. Bu nedenle, malın miktarının az olması ayıp olarak değerlendirilmez.