Bilirkişi raporu delil sayılır mı?
Bilirkişi, soruşturma aşamasında savcı tarafından, kovuşturma aşamasında ise hâkim veya mahkeme tarafından atanır. Bilirkişi görüşü hâkim veya mahkeme için bağlayıcı delil teşkil etmez. Hâkim, kararını verirken bilirkişi görüşünü delillerle birlikte serbestçe değerlendirecektir.
Bilirkişi raporu kesin midir?
Bilirkişi raporu kesin delil olmayıp takdiri delil teşkil ettiğinden HUMK.m.
Bilirkişi raporu ne kadar önemli?
Bilirkişi tanımı: Mahkeme tarafından atanır ve mahkeme veya taraflarca belirlenen konuyu inceleme ve sonuçlarını mahkemeye sunma görevi vardır. Bilirkişi görüşü mahkemenin kararında önemli bir rol oynayabilir ve mahkeme tarafından kabul edilirse davanın sonucunu etkileyebilir.
Bilirkişi raporu davayı nasıl etkiler?
İş davalarında, bilirkişi görüşlerinin mahkeme kararları üzerindeki etkisi büyük önem taşır. Bilirkişi görüşü, mahkemenin davayı çözerken dikkate aldığı önemli bir faktördür. Bilirkişi görüşündeki bilirkişi görüşleri mahkemenin kararını etkileyebilir ve hatta davayı çözmede belirleyici olabilir.
Bilirkişi raporundan sonra dava sonuçlanır mı?
Bilirkişi raporu mahkemenin kararını etkileyebilir. Mahkeme işlemlerinde bilirkişi raporundan sonra neler olabilir: Bilirkişi raporu kabul edilebilir: Bilirkişi raporu mahkeme tarafından kabul edilebilir. Bu durumda bilirkişi raporundaki bulgular ve değerlendirmeler mahkemenin kararını etkileyebilir.
Hakim bilirkişi raporunun aksine karar verebilir mi?
Hakim, raporu yeterli görmezse, raporda yer alan özel ve teknik bilgilere dayanarak bilirkişinin raporunda vardığı sonucun hatalı olduğu sonucuna varırsa, gerekçelerini belirterek rapora açıkça karşı karar verebilir.
Bilirkişi raporundan sonra mahkeme biter mi?
Raporun teslimi ve taraflara bildirim HMK Md. 280 Raporun mahkemeye verilmesi, CMK Md. 67, f. Madde 1, yetkili makama (cumhuriyet savcısı, hâkim veya mahkeme) teslim edilmesini öngörmektedir. Burada mahkeme özellikle sicil dairesi olarak anlaşılmaktadır[22].
Bilirkişi raporu mahkemeyi ne kadar etkiler?
Buna göre, takdirî delil olan bilirkişi görüşü hâkimi bağlamaz. Dolayısıyla hâkim, bilirkişi görüşünün sonucunu değerlendirmekte serbesttir.
Bilirkişi raporuna itiraz edilince ne olur?
Bu makaleye dayanarak rapora itiraz ederseniz ne olur? Soruyu cevaplamak gerekirse: Bu şekilde alacağınız özel rapor sağlam bir temel oluşturacak ve hakim raporu yeniden yaptırarak doğru bir karar verecektir.
Bilirkişi görüşü geldikten sonra ne olur?
Bilirkişi, görevlendirme yazısının kendisine tebliğinden itibaren on beş iş günü içinde raporunu hazırlayıp sunmakla yükümlüdür. Ancak işin niteliği, raporun belirtilen süre içinde hazırlanmasını imkânsız kılıyorsa, bilirkişiye on beş iş günü ek süre verilebilir.
Bilirkişi raporu olumsuz olursa ne olur?
Buna göre taraflar, bilirkişi raporunda eksik gördükleri hususların, bilirkişi raporunun yayımlandığı tarihten itibaren iki hafta içinde tamamlanmasını isteyebilirler; tereddütte kalan hususlarda mahkemeden bilirkişi görüşünün alınmasını veya yeni bir bilirkişi atanmasını isteyebilirler.
Bilirkişi raporundan sonra ne yapılır?
Bilirkişi tarafından düzenlenen rapor mahkemeye sunulduktan sonra dava dosyasındaki taraflara tebliğ edilir. Taraflar, rapor tebliğ edildikten sonra kanunda öngörülen süreler içerisinde rapora ilişkin görüşlerini ve itirazlarını bildirebilir, eksik kısımları belirtebilir ve ek rapor düzenlenmesini isteyebilirler.
Bilirkişi raporu kesin delil mi?
Kesin delil yargıcı bağlar ve yargıcın bu delil üzerinde takdir yetkisi yoktur; takdir yetkisine bağlı delil ise yargıcı bağlamaz ve serbestçe değerlendirilebilir. Belgeler, yeminler ve kesin kararlar kesin delil örnekleri iken, tanıklar, uzmanlar ve keşifler takdir yetkisine bağlı delil örnekleri olarak gösterilebilir[3].
Bilirkişi neye göre karar verir?
MADDE 279 – (1) Mahkeme, bilirkişinin oy ve görüşünün yazılı veya sözlü olarak açıklanmasına karar verir. (2) Raporda, tarafların adları ve soyadları, bilirkişinin görevlendirildiği konular, gözlem ve incelemeye konu olan esaslı vakıalar, varılan gerekçeler ve sonuçlar, bilirkişiler arasında, nedeni aşağıda gösterilen veya aşağıda gösterilen şekilde uyuşmazlık varsa, bu uyuşmazlığın gerekçesi ve sonucu belirtilir.
Bilirkişi raporu e-devlette görünür mü?
Uzmanlar, UYAP Bilgi Sisteminde uzman olarak tanımlandıktan sonra e-Devlet Kapısı üzerinden e-imza veya m-imza kullanarak UYAP Uzman Portal Bilgi Sistemine giriş yapabilirler.
Bilirkişi delil mi gider mi?
Teknik ve özel bilgi gerektiren davalarda başvurulan bilirkişi raporu takdirî delil olup Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 286. maddesinde “Yetkili makamların oy ve görüşleri hâkimi sınırlamaz” hükmü yer almaktadır.
Bilirkişi raporu resmi belge midir?
Bu nedenle bilirkişi, raporunu görüşüyle birlikte yetkili makamlara sunmadan önce raporunda değişiklikler yapmalıdır; raporu iptal etmek ve yeniden yazmak bir suç değildir. Bilirkişiler, ceza hukukunun uygulanması amacıyla kamu görevlisidir. Bu nedenle raporlar aynı zamanda resmi belgelerdir.
Bilirkişi raporu mahkemeyi ne kadar etkiler?
Hukuki konularda, hakim bir raporu kabul edemez. Uygulamada, raporlar bazen uzmanlar tarafından çok uzun bir süre boyunca hazırlanır ve mahkemeye sunulur. Bu, davayı geciktirir.
Bilirkişi raporundan sonra mahkeme biter mi?
Raporun teslimi ve taraflara bildirim HMK Md. 280 Raporun mahkemeye verilmesi, CMK Md. 67, f. Madde 1, yetkili makama (cumhuriyet savcısı, hâkim veya mahkeme) teslim edilmesini öngörmektedir. Burada mahkeme özellikle sicil dairesi olarak anlaşılmaktadır[22].