Malumat ne demek din?
II. Abdülhamid döneminde yayınlanan, ilmi, ilmi ve edebi içerikli haftalık dergi. Gazeteci, matbaacı ve yayıncı.
Malumatfuruş ne demek Osmanlıca?
Herkese öğüt veren ve çok az şey bilmelerine rağmen hemen hemen her konu hakkında bir fikri olan kişilere pedant denir. Osmanlı döneminde pedantlara malumatfuruş denirdi. Kibirli olmak, kendini beğenmiş olmak ve edindiği bilgileri gücünü göstermek için kullanmak anlamına gelir.
Mütekait ne demek Osmanlıca?
sonradan – Nişanyan Sözlüğü. Arapça ḳˁd kökünden gelen ve “oturmak, geri tutulmak, çalışmaktan alıkonulmak” anlamına gelen mutaḳāˁid متقاعد kelimesinden alınmış bir ödünç kelimedir.
Malumat ne demek cümle içinde?
Dilimize Arapçadan giren bilgi kelimesi, bilim kelimesiyle aynı kökten gelir. Bilim bilgi anlamına gelirken, bilgi bilinen şeyler anlamına gelir.
Malumat kimdir?
Malûmat Gazetesi veya Malûmat Dergisi, Mehmed Fuad ve Artin Asaduryan’ın ortaklaşa 48 sayı çıkarıp kapatmasının ardından Mehmet Tahir tarafından satın alınıp devam ettirilen ve yayın hayatının birinci yılından sonra Servet-i Fünun camiasını birleştirecek hareketler başlatan bir dergidir.
Malumat olmak nedir?
En genel anlamıyla bilgi, belirli ve nispeten dar bir konu (bağlam) hakkında derlenmiş bilgidir. Derleme süreci, ölçüm, deney, gözlem, araştırma veya istihbarat toplama (istihbarat) sonuçlarının bir özeti şeklini alır.
Malumatfuruş TDK ne demek?
Malumatfuruş, kibirli ve gururlu olan, hatta bilgisi olmadığı şeylerden şikâyet eden kişi demektir.
Müstefad ne demek Osmanlıca?
Kazanılan kullanıldı. Anlam, kavram.
Mülahaza Osmanlıca ne demek?
“Consideration” kelimesi Arapça kökenli bir kelimedir. “Lehez” kelimesinden türemiştir ve “düşünmek, değerlendirmek, kafa yormak ve değerlendirmek” anlamına gelir.
Tekavüt ne demek?
Dilimize Arapçadan giren Tekaüt kelimesi ku’üd kelimesinden türemiştir. Ku’ud oturmak, soluk almak, dinlenmek anlamına gelirken, Takaüt kelimesi çekilmek anlamına gelir.
Mütehassıs Osmanlıca ne demek?
Uzman – Nişanyan Sözlüğü. Arapça mutaχaṣṣiṣ متخصّص “uzman” kelimesinden ödünç alınmış bir kelimedir ve χṣṣ kökünden gelir. Bu kelime, Arapça χaṣṣa خصّ “seçti, ayırdı” fiilinin mutafaˁˁil ölçüsündeki V. aktif fiil sıfatıdır.
Münkat ne demek Osmanlıca?
Aralıklı ve bitmek üzere. Aralarında hiçbir bağ yoktur, ayrıdırlar. Herkesten ayrılıp bir kişiyle kalmak.
Malumat Arapça mı?
Menşei. Osmanlı Türkçesi معلومات kelimesinden gelir ve bu kelime de Arapça مَعْلُومَات (maʿlūmāt) kelimesinden gelir.
Müphemdir ne demek?
Kelime Anlamı: Belirsiz kelimesi, anlamı belirsiz veya muğlak olan bir şeyi ifade eder. Bu kelime genellikle belirsiz veya açıkça anlaşılmayan bir konuyu tanımlamak için kullanılır. Köken: “Belirsiz” kelimesi Arapça kökenlidir.
Maglumat ne demek?
Mitomani, yalan söyleme eğilimini içeren bir kişilik özelliği veya kişilik bozukluğunu ifade eder. Bu bozukluğa sahip kişiler genellikle belirgin semptomlar gösterir. Mitomani semptomları şunları içerebilir: Sık sık yalan söyleme: Sık sık gerçekçi olmayan veya abartılı hikayeler anlatır.
Veri ve malumat nedir?
Veri > Bilgi > Bilgi > Bilgelik. Veri, gerçekler hakkında toplanan bilgilerdir. Bunu insanlar için anlamlı olacak biçimlere koyup raporlara dönüştürdüğünüzde, verilerden bilgi yaratırsınız. Bilgi, bilgide saklı anlamları kavradığınızda yaratılır.
Malumat yok ne demek?
Bilgi teriminin Türkçe-Türkçe sözlükteki anlamı Yeterli bilgiye sahip değiliz. – Yeterli bilgiye sahip değiliz.
Münferid ne demek din?
Arapça kökenli olan “منفرد” (munfarid) kelimesinden türemiştir. “Munfarid” “yalnız, yalnız, diğerlerinden ayrılmış” anlamına gelir ve bir şeyin kökenindeki benzersizliğini veya ayrıcalığını vurgular.
Eyyamı malumat ne demek?
Eyyâm-ı madudât (Sayılı Günler): Beş vakit namazın farzlarından sonra “Tekbir” alınan günlerdir. Arefe günü (Zilhiccenin 9. günü) sabahından bayramın dördüncü gününe (Zilhiccenin 13. günü) kadar 5 gün sürer. Bunlara “Eyyâm-ı Teşrîk” (Teşrik Tekbirlerinin getirildiği günler) de denir.