Bitkilerde terleme olayı nedir?
Terleme, aynı zamanda terleme olarak da adlandırılır, havanın emme gücü sayesinde havayla temas eden bitki organlarından su buharının salınması sürecidir. Terleme sadece bitkileri serinletmeye yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda yapraklardan zincirleme bir emme gücü de üretir.
Bitkilerde heterofili nedir?
Bir bitki türüne ait komşu yapraklar arasında veya aynı boğumdaki yapraklar arasında büyüklük farkı varsa buna ANİZOFİLİ (at kestanesi, Aesculus hypocastaneum, Abies köknarı, Taxus baccata porsuk), bitkideki yaprakların morfolojik farklılığına ise HETEROFİLİ denir.
Petiyol nedir?
Botanikte yaprak sapı veya yaprak sapı (Latince: petiolus), yaprak ayasını dala veya gövdeye bağlayan kısımdır. Genellikle bağlı olduğu dal ile aynı iç yapıya sahiptir. Yaprak sapının her iki tarafındaki küçük oluşumlara başakçık denir.
Petiol neresi?
Yaprak sapı olan yapraklara yaprak sapı yaprakları denir. Yaprak saplarının yaprak sapı yoktur ve yaprak doğrudan yaprak sapına bağlıdır. Yaprak sapı olan yapraklara yaprak sapı denir. Yaprak saplarının (epetiolatlar) yaprak sapı yoktur ve yaprak doğrudan yaprak sapına bağlıdır.
Bitkinin terleme yaptığı kısma ne denir?
Stomalar, yaprak hücreleri ve çevredeki hava arasında gaz alışverişini sağlar. Ayrıca, suyun buhar formunda atılması işlemi olan terleme, stomalar aracılığıyla gerçekleşir. Stomalar, açılıp kapanarak terlemeyi kontrol eder.
Bitkilerde terleme ve damlama nasıl olur?
Kök basıncı, terleme, kohezif kuvvet ve kılcallık, ksilem’e ulaşan su ve çözünmüş minerallerin bitkinin üst kısımlarına taşınmasında etkilidir. Kök basıncının etkisi altında yaprak kenarlarındaki ksilem’e bağlı hidatotlardan su ve minerallerin atılmasına gutasyon denir.
Stipula yaprak nedir?
Buğdaygillerde (Poaceae) ve bazı bitkilerde, yaprak tabanı daha geniş ve düz hale gelir. Buna yaprak kılıfı denir. Bazı bitkilerde, yaprak tabanında iki küçük çıkıntı oluşur. Bunlara pinnae (stipula) denir.
Tropizma ne demek?
Oksinin bitki dokusunda eşit olmayan dağılımı nedeniyle hareket, uyarının geldiği yöne bağlıdır ve büyüme desenindeki değişim yönelim (tropizm) olarak tanımlanır. Bu tür hareketler, uyarı ortadan kalktığında tersine dönebilir.
Hipsofil nedir?
Hypsophilus (hypso – phyll) – çanak yaprak ve taç yaprak gibi yapraklardan türeyen çiçeğin tüm kısımları.
Stipül ne demek?
Botanikte, stipül, genellikle yaprak sapının (petiyol) tabanının her iki tarafında (bazen sadece bir tarafında) bulunan bir çıkıntıdır. Botanikte, stipül, genellikle yaprak sapının (petiyol) tabanının her iki tarafında (bazen sadece bir tarafında) bulunan bir çıkıntıdır.
Bitkilerde kütikula nedir?
Kütikül, ışığın geçmesine izin veren şeffaf bir örtüdür. Ancak, su ve gazların geçişini engellediği için yaprağın gaz alışverişini sınırlar. Bu nedenle, yaprak hücrelerinin gaz alışverişi, özelleşmiş epidermal hücreler arasındaki boşluklar aracılığıyla gerçekleşir. Kütin, yani mumsu bir yapıya sahiptir.
Organografi nedir?
BİTKİ MORFOLOJİSİ: Bitkilerin şeklini ve anatomik yapısını inceleyen bilim dalıdır. Bitkinin iç yapısını inceleyen bölüme bitki anatomisi denir ve iki bölümden oluşur: hücre bilimi (sitoloji) ve doku bilimi (histoloji). Bitki organlarını inceleyen dala dış morfoloji (organografi) denir.
Bitkilerde senesens nedir?
Senesens: Bitkilerde bazı hücre, doku ve organların gelişme amacına göre ölmesine senesens denir. Örneğin bazı ağaçlar kışın fotosentez yapamadığı için yaprakların önce ölmesi (senesens) ve sonra dökülmesi (absisyon) gerekir.
Nodyum nedir?
Koruyucu pullar üst tomurcuğu çevreler. İlkbaharda, mevsim koşulları uygun olduğunda, üst tomurcuğu koruyan bu pullar dökülür ve bitki boyca büyümeye başlar. Bitki ne kadar büyürse, güneş ışığından o kadar fazla faydalanabilir. Yaprağın bitkinin gövdesinden çıktığı yere düğüm denir.
Kalloz nedir?
Kalloz (β-1-3-glukan), stres koşullarına yanıt olarak sentezlenir ve hücre zarı ile hücre duvarı arasında depolanır. Kallozun işlevi, hücre duvarında stres faktörlerine karşı bir bariyer oluşturmaktır. Bunlar, farklı genler tarafından kodlanan ve farklı moleküler ağırlıklara sahip proteinlerdir.
Terleme olayı nasıl gerçekleşir?
Terleme, insan derisindeki ter bezlerinden bir miktar suyla birlikte çözünmüş katıların salgılanmasıdır. Terlemenin temel amacı vücudun sıcaklık dengesini korumak ve düzenlemektir. Karaciğer ve böbrekle birlikte vücuttan atıkları atmanın yollarından biridir.
Bitkiler terleme ile ne atar?
Bitkiler üç çeşit boşaltım gerçekleştirir: Terleme, gutasyon ve yaprak dökme; vücuttan gazları terleme yoluyla, sıvıları gutasyon yoluyla, katıları ise yaprak dökme yoluyla uzaklaştırırlar.
Bitkilerde su kaybı hangi olayla gerçekleşir?
Hasar görmemiş bitkiler yaprak kenarlarındaki gözeneklerden sıvı formda su attığında buna gutasyon denir. Gutasyon, yapraklardaki hidatod (gözenekler) adı verilen deliklerden gerçekleşir. Hidatod, epidermal hücreler arasındaki bir delikten ve bu deliğin altındaki büyük bir odadan oluşur.
Terleme nedir biyolojide?
Terlemenin temel işlevi vücut sıcaklığını düzenlemektir. Berrak ter salgılayan ter bezleri tarafından salgılanan sıvı (ter) buharlaşır ve vücudun soğumasına yardımcı olur. Vücut sıcaklığı, beynin hipotalamus bölgesindeki sıcaklık düzenleme merkezi tarafından kontrol edilir.